Brezplačni pisarniški paket LibreOffice

Pred nekaj dnevi je ena izmed mojih prijateljic na Facebooku objavila, da ima problem z odpiranjem Wordovega dokumenta. Namreč, na računalniku ima še Word 2000 (pač star računalnik) in ne more odpreti dokumenta, ki je v novejši verziji Worda. Kaj sedaj?

Predlagal sem ji najbolj enostavno rešitev in sicer, da naj si na računalnik namesti LibreOffice, ki je odprto kodni brezplačni pisarniški program. Dejansko vsebuje vse programe, ki jih rabite za pisarniško delo in sicer:

  • Writer (alternativa za Word)
  • Calc (alternativa za Excell)
  • Impress (alternativa za PowerPoint)
  • Base (alternativa za Access)

LibreOffice vsebuje še dva dodatna modula, ki ju MS Office nima in sicer Draw in Math.

Celotno primerjavo med MS Office in LibreOffice pa si lahko pogledaš tako, da kliknete tukaj.

Kako do programa?

Lahko si ga prenesete s spletne strani LibreOffica in sicer na https://sl.libreoffice.org/prenosi/. Na tem naslovu se nahaja tudi datoteka za pomoč v slovenščini, ki pa jo je potrebno ločeno prenesti in namestiti. Tako boste imeli, ko kliknete v programu na povezavo Pomoč, slovenski opis pomoči, kar vam precej olajša delo, še posebej na začetku, ko se je potrebno na program malo privaditi.

LibreOffice uporabljam že od leta 2011, pred tem pa sem od leta 2007 pa vse do 2011 uporabljal OpenOffice. Sicer sta oba programa precej podobna in tudi poslovenjena, s to razliko, da se LibreOffice malo hitreje razvija in posodablja pa tudi inštalacija je bolj enostavna.

Vsekakor je to program, ki se vam ga splača preizkusiti in prepričan sem, da bo zadovoljil vaše potrebe pri pisarniškem poslovanju.

Delite naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, plesalec in prijazen spletni razvijalec.