Kako počistiti zasebne podatke in stike iz Gmaila?

V nadaljevanju si lahko preberete članek o tem, kako sem dobesedno diplomiral iz Gmaila ter čiščenja zasebnih podatkov in stikov.

Najbolj popularen e-poštni naslov na svetu je zagotovo Gmail. Ko se je prvič pojavil leta 2004 je začel počasi prevzemati primat od Hotmaila in Yahooja. Tudi sam sem sorazmerno zgodaj prešel na Gmail, katerega sem, če se prav spomnim, začel uporabljati že okoli leta 2005. Takrat je konkurenca na trgu imela okoli 100 MB brezplačnega prostora, medtem ko je Gmail ponujal 10-krat več, kar 1 GB in to je bilo za tiste čase res veliko.

Gmail je korak za korakom postajal vse bolj priljubljen brezplačni e-poštni naslov in mislim, da ga danes uporabljajo več ali manj skoraj vsi, ki so prisotni na internetu. V osnovi se Gmail izkaže kot dobra e-pošta, toda ko pogledamo globlje ugotovimo, da to »brezplačnost« plačamo s svojo zasebnostjo in s tem, da smo dejansko mi »produkt«.

En sam Gmailov e-poštni naslov je trenutno vezan na naslednje Googlove storitve (navajam jih po abecednem redu in zagotovo sem še katero storitev spregledal):

 • Blogger
 • Dokumenti
 • Fotografije
 • Gmail
 • Google Ads
 • Google Analytics
 • Google Drive
 • Google My Business
 • Google Search
 • Google Search Console
 • Klepet
 • Knjige
 • Koledar
 • Meet
 • Novice
 • Obrazci
 • Potovanja
 • Preglednice
 • Stiki
 • Učilnica
 • YouTube
 • Zbirke
 • Zemljevidi

Ste se že kdaj vprašali koliko je to različnih meta podatkov, ki so vezani na en sam e-poštni naslov? Poznam ljudi, ki so ves čas prijavljeni v Google Chrome in karkoli iščejo, vse Google zabeleži in shrani v zgodovino, da ne omenjam, da se podatki med posameznimi, zgoraj omenjenimi storitvami, agregatno povezujejo. Ne pretiravam, če rečem, da Google ve več o nas, kot mi sami.

Že nekaj tedni sem se odločil, da moj Gmail očistim vseh kontaktov, saj kot rečeno Gmaila že lep čas ne uporabljam. A to je bilo lažje reči kot storiti. To ni Thunderbird, Roundcube, Tutanota, Protonmail, Mailfence ali Runbox, kjer z enim klikom prideš do vseh kontaktov.

Kje so sploh shranjeni kontakti v Gmailu?

Na računalniku pojdite na https://contacts.google.com in tam boste našli vse stike. Te stike lahko urejate in jih pobrišete ali pa izvozite v kakšni drugi e-poštni odjemalec. Pozor! Pod Stiki so spodaj še Drugi stiki.

Drugi stiki so stiki, ki se avtomatsko shranijo, ko nekomu, ki ga nimate med stiki, pošljete e-poštno sporočilo ali pa ko vam nekdo nepoznan piše in mu potem odgovorite.

Če bi radi, da se ta funkcija izklopi, potem je potrebno iti na Nastavitve, ki se nahajajo v desnem zgornjem kotu Gmaila (govorim o Gmailu na računalniku), kjer je ikona zobnika. Kliknite na to ikono in odprl se vam bo en pop-up, kjer je potrebno klikniti na Pokaži vse nastavitve.

Nato pa pod Splošno najdete Ustvari stike za samodejno izpolnjevanje ter označite Stike bom dodal sam. Na ta način se stiki ne bodo avtomatsko shranili, ko pošljete mail nekomu, ki ga nimate med stiki. Ta funkcija je sicer dobrodošla, a kot rečeno, mnogo ljudi ne ve, da se potem ti stiki shranijo med Druge stike.

Lahko se vam zgodi, da je nekdo spremenil e-poštni naslov, vendar se vam ta »neveljaven stik«, še vedno avtomatsko prikazuje, ko začnete tipkati e-poštni naslov ali ime od te osebe. V tem primeru ta stik lahko pobrišete le tako, da greste med Druge stike.

Če vas zanima vaša zasebnost in katere podatke delite, potem je dobro iti na https://myaccount.google.com/data-and-privacy kjer boste našli kup različnih možnosti. Vsak naj sam pregleda katere možnosti želi imeti vklopljene in katere izklopljene.

Priporočam ogled podatkov še na https://myaccount.google.com/personal-info saj tam nastavite kateri podatki o vas so vidni tudi drugim ter tudi na https://myaccount.google.com/people-and-sharing.

Kaj omogočiti in kaj ne? To je prepuščeno izbiri vsakega posameznika in svetujem, da je deljenih podatkov, z drugimi stiki in tudi z Googlom, če se le da, čim manj.

Kaj pa Gmail na Androidu?

Želel sem pobrisati vse Gmail kontakte tudi na Androidu in rešitev, ki je delovala pri meni, bom opisal v nadaljevanju.

POZOR! Tole brisanje kontaktov na Androidu priporočam le, če Gmaila ne boste več uporabljal za e-pošto ter ga boste imeli zaradi npr. YouTube-ja ali Google Driveja in če ste že vse kontakte prenesli v drugega e-poštnega ponudnika.

Androidu sem šel na Nastavitve, nato na Aplikacije in tam še enkrat na Aplikacije, poiskal Gmail in kliknil na Pomnilnik in potem na Počisti podatke. To je zbrisalo tudi kontakte v Gmailu, ki so bili še shranjeni na telefonu. Kot sem že omenil – to naredite le, če Gmaila ne boste več uporabljali kot primarni e-poštni naslov.

Aplikacija Gmail počisti samo podatke na telefonu, nato, ko se spet vzpostavi Sinhranizacija z Gmailom, pa se bodo spet sinhronizirali podatki z Gmailom na računalniku. Moj namen, da sem kliknil v Gmail aplikaciji na Androidu na Počisti podatke, je bil, da se VSI e-poštni kontakti na telefonu pobrišejo.

Kaj pa delitev koledarja?

Tisti, ki uporabljajo Google koledar so zagotovo že slišali za možnost delitve koledarja. Kaj to pomeni v praksi? Skupna raba Googlovega koledarja je »zanimiva« zgodba, ki posega v našo zasebnost. 

Ko je koledar v javni rabi, ga Google vključi v svoj indeks iskanja, kar drugim olajša iskanje do naših podatkov. Poleg tega lahko vsakdo zlahka najde kateri koli javni koledar tako, da v ta URL vpiše e-poštni naslov iskane osebe: https://calendar.google.com/calendar/b/1/r?cid=users_mail_address@gmail.com.

Je potrebno sploh še kaj dodati? Podrobneje o tem si lahko preberete še na Tutanota blogu tukaj in tukaj.

Katere možnosti sam uporabljam?

Gmaila, kot sem že večkrat omenil, ne uporabljam več, zato sem zakupil svojo domeno za e-poštni naslov in e-mail gostujem na strežniku v Sloveniji.

E-pošto čekiram preko IMAP tako na telefonu (plačljiva aplikacija AquaMail), kot tudi na računalniku (Thunderbird), občasno pa se logiram tudi na Webmail od Roundcuba. Za koledar uporabljam Tutanoto (ni brezplačna verzija, temveč plačljiva, saj slednja omogoča več različnih koledarjev).

Vas zanima še več?

Že pred časom sem o zasebnosti in e-poštnih alternativah bolj podrobno pisal v naslednjih člankih:

P.S. Če imate kakšno vprašanje, kar oglasite se preko kontakta.

Delite naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, plesalec in prijazen spletni razvijalec.