Neomejeno gostovanje ali neomejen nateg?

Na področju spletnega gostovanja imam že mnogo kilometrine in praktičnih izkušenj, sem pa vedno znova presenečen kako nekateri ponudniki spletnega gostovanja, tako v Sloveniji, kot tudi v tujini, ponujajo različne »neomejene pakete«, ki pa se, ko jih podrobno pregledaš in pretestiraš, enostavno izkažejo kot »nateg«.

Nekateri tako ponujajo deljeno gostovanje (shared hosting) za neomejeno število domen in z neomejeno prostora na strežniku. Vendar … strežniški resursi niso neomejeni in če bi na strežnik npr. naložil za 100 GB ali celo 1 TB (1.000 GB) različnih datotek, dvomim, da bi to dotični ponudnik dopustil.

Kje se zaključijo te »neomejene« zadeve?

  1. Omejuje se število istočasnih procesov, ki se lahko izvajajo hkrati. Nekateri nastavijo to na 15 procesov, drugi na 20, spet tretji na 50 ali 100 ali 200. Če je »neomejeno« gostovanje naj bi bilo logično, da so tudi istočasni procesi »neomejeni«.
  2. Omejuje se število datotek. Pri določenem spletnem gostovanju imate tako lahko npr. 100.000 ali 200.000 datotek in če jih presežete, potem se vam gostovanje blokira oz. imate dve možnosti – zmanjšanje števila datotek ali pa nadgradnjo na večji (kako hecno) »neomejeni« paket.
  3. Omejuje se CPU (procesorska moč) in sicer jo nekateri nastavijo na 50 %, drugi na 100 %, tretji na 150 %, nekateri, ki so bolj radodarni pa celo na 200 %. Še posebej pri vstopnih paketih je pri nekaterih ponudnikih CPU samo 50 %, to pa zato, da bi potem čim prej nadgradil na večji paket.
  4. Omejuje se RAM (delovni pomnilnik), ki se giblje od 500 MB pa vse tam do 6 GB. Po mojih izkušnjah je optimalno, da imate na deljenem gostovanju vsaj 1,5 GB RAM-a, minimum pa je 1 GB. Če je RAM pod 1 GB, potem to gostovanje ni primerno zate.

Med ponudniki spletnega gostovanja je tudi precej široko razširjen trženjski prijem, da za prvo leto ponudijo 50 % popust na spletno gostovanje, potem naslednja leta pa plačaš celotno ceno oz. ta celotna cena je še vedno 50 % dejanske redne cene, ki pa seveda ni nikoli zaračunana. Gre za ameriški trik »nabijanja« cene in vrednosti.

Lansko leto sem zasledil pri enem slovenskem ponudniku popust za prvo leto celo v višini 90 % (šlo je za neko Black Friday ponudbo). Ob teh »prvo letnih« dumpinških cenah sem se vprašal: “Koliko je dejansko potem sploh vredno to spletno gostovanje?”

cpanel-nadzorna-plosca
Cpanel nadzorna plošča za upravljanje z gostovanjem

Strežnik stane, elektrika stane, SSD diski stanejo … in seveda stane tudi delo tistih, ki upravljajo s strežnikom. Takšne manipulacije s cenami so sicer sprva videti za stranko kot »prihranek«, a dejansko, na dolgi rok, je to izguba za obe strani, tako za stranko, kot tudi za ponudnika.

Ko boste izbirali določeno spletno gostovanje, potem vam priporočam, da si pogledate kako je s hitrostjo strežnikarazpoložljivim RAM-omistočasnimi procesivelikostjo SSD prostoravarnostnimi posodobitvami in nadgradnjami, antispam in antivirus zaščito ter kako odzivna in hitra je podpora.

Delite naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, plesalec in prijazen spletni razvijalec.