Spletno gostovanje

Vse o tem kako izbrati dobro spletno gostovanje.
web-hosting
 • Privoščite si kvalitetno, hitro in cenovno ugodno spletno gostovanje.
 • Z eno samo prijavo vam je omogočen enoten dostop do storitev spletnega gostovanja.
 • Kadarkoli uredite svoje poštne predale, spletne domene, podatkovne baze itn.
 • Ob nakupu domene si brezplačno uredite DNS gostovanje in domeno preusmerite na želeni IP.

Dobro spletno gostovanje vsebuje …

 • 24/7/365 tehnično podporo in nadzor nad strežnikom.
 • Hitre in zanesljive optične povezave v Sloveniji.
 • Preklop med PHP 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4 in 8.0.
 • Možnost vseh popularnih PHP modulov.
 • Namestitev preko 200 aplikacij z enim klikom (WordPress, Magento …).
 • Varnostne kopije vaših spletnih strani z obnovo za zadnjih 7 dni.
 • Vrhunsko hitrost delovanja vaše spletne strani.
 • Preprosto nadgradnjo na drug paket.
spletno-gostovanje

Različne možnosti deljenega spletnega gostovanja …

Najnovejša tehnologija na trgu vam zagotavlja varnost, stabilnost in hitrost.

 • Možnost izbire različice PHP
 • Pospešeno gostovanje za boljšo uvrstitev na iskalnikih
 • Optimizirano za WordPress
 • Vrhunska SPAM zaščita
 • Podpora Let’s Encrypt, GIT, SEO RANK
 • MariaDB podatkovna baza
 • Varnostne kopije
 • Prednameščene skripte (WordPress, Joomla, Magento)

Kako izbrati dobro spletno gostovanje?

Ni vse zlato, kar se sveti in to velja tudi za spletno gostovanje. Če ste samostojen podjetnik, ki pravkar stopa na svojo podjetniško pot, potem za začetek skoraj zagotovo rabite tudi spletno stran in posledično spletno gostovanje. Da vam malo olajšam izbiro in da ne boste kupili spletnega mačka v žaklju, sem vam pripravil nekaj nasvetov za izbiro dobrega spletnega gostovanja.

Sicer sem nekaj o tem že pisal tukaj, vendar bom tokrat vse skupaj še osvetlil z najnovejšimi spoznanji, ki sem jih dobil, ko sem naročal spletno gostovanje tako zase, kot tudi za svoje stranke. Predvidevam, da boste na začetku imeli shared hosting oz. po slovensko deljeno gostovanje zato se bom današnjem članku osredotočil na slednje.

 • Hitrost nalaganja spletne strani

Poznam strežnike na katerih se spletne strani nalagajo, nalagajo in nalagajo. Po eni strani le-te niso dobro optimizirane (imajo prevelike slike, preveč vtičnikov in preveč skript, ki se hkrati izvajajo), po drugi strani pa so le-te na počasnem strežniku.

Če boste izbirali strežnik, potem obvezno izberi tistega, ki ima SSD disk in je LiteSpeed. Namreč, po mojih izkušnjah, je kombinacija SSD diska in LiteSpeed strežnika najhitrejša in najbolj odzivna.

 • Hitrost nalaganja administracije spletne strani

Čeprav nekateri ponudniki obljubljajo hitrost nalaganja spletne strani, pa se v praksi dogaja, da se iz nekega razloga administracija spletne strani (govorim za WordPress) nalaga izjemno počasi. Imam stranko na enem strežniku, kjer sem že večkrat pisal podpori glede tega, a zadeva do sedaj še vedno ni bila rešena. Ne vem kje je težava, saj je to edini strežnik na katerem se srečujem s tem problemom. Nekaj mojih strank je zaradi tega tudi zamenjalo ponudnika gostovanja.

 • Razpoložljiv fizični pomnilnik

Ugotavljam, da se na tem področju hosting podjetja precej razlikujejo. Nekateri imajo nastavljen fizični pomnilnik le na 500 MB, drugi na 1 GB, tretji na 1,5 GB, četrti na 2 GB. Če želite normalno delovanje spletne strani potem je nujno potrebno, da je fizičnega pomnilnika na voljo minimalno vsaj 1 GB, še boljše pa bo, če ga je vsaj 2 GB.

 • Število domen na enem računu

Na mnogih shared hostingih je možno imeti več domen na istem računu. To je sicer praktično, vendar so tukaj tudi določene omejitve. Če boste na enem računu imeli npr. 10 domen, ki bodo na WordPressu in boste na njih imeli vključen požarni zid (npr. Wordfrence), potem morate obvezno gledati tudi kako je z razpoložljivim fizičnim pomnilnikom, saj se vam lahko zgodi, da boste presegli sistemska sredstva.

Osebno se nagibam k temu, da imam na enem hosting računu največ 2 ali 3 domene. Sicer me to pride nekoliko dražje, vendar na tak način ni težav s sistemskimi sredstvi. A tudi tukaj, kar se tiče porabe sistemskih sredstev je več dejavnikov – velikost spletne strani, število obiskovalcev na spletni strani, izbira predloge spletne strani, število vtičnikov na spletni strani …

 • Entry Processes

Ta postavka pomeni koliko istočasnih povezav je možno v določenem trenutku. Standard na deljenem gostovanju je 25 Entry Processes, toda nekateri še vedno omogočajo samo 20 Entry Processes ali pa še manj. Optimalno je, da je število Entry Processes vsaj 25 ali več. Osebno priporočam, da izberete hosting z vsaj 40 Entry Processes.

 • Antispam filter

Dobro spletno gostovanje ima tudi učinkovit Antispam filter. Pri nekaterih spletnih gostovanjih je slednji že privzeto vključen, spet pri drugih pa ga je potrebno vključiti. A tudi Antispam filtri se med seboj razlikujejo od ponudnika do ponudnika. Ena od ključnih točk zakaj gostujem moje glavne spletne strani na določenem strežniku, je ta, da ima izjemno dober in učinkovit Antispam filter. Tako imam precej manj neželene e-pošte in s tem prihranim pri času.

 • Izbira nadzorne plošče

Glede na moje izkušnje (preizkusil sem tako Cpanel, kot tudi Plesk in DirectAdmin ter še nekaj drugih nadzornih plošč), se najbolj izkažeta Cpanel in DirectAdmin, saj slednja omogočata največ možnosti upravljanja nastavitev same spletne strani (izbira php, e-pošta, baze, blacklistanje, backup …).

 • Podpora

Pomemben dejavnik pri izbiri spletnega gostovanja je tudi podpora. V kolikor imate kakšne težave na spletni strani in če ima ponudnik gostovanja hitro in odzivno podporo je morebitni izpad spletne strani precej krajši in težave so hitro odpravljene.

 • Posodobitev strežnika

Nekateri ponudniki gostovanja precej redko posodabljajo določene aplikacije in je lahko tako neka aplikacija ranljiva, kar je spet potencialna nevarnost za vdor na spletno stran. Pred leti sem tako doživel en vdor na spletno stran, ker je ponudnik »pozabil« posodobiti nadzorno ploščo.

 • Strežnik v Sloveniji ali v tujini?

Na koncu pa še nekaj besed o tem ali izbrati strežnik v Sloveniji ali v tujini. Če boste imeli spletno stran namenjeno obiskovalcem iz Slovenije, potem izberite spletno gostovanje v Sloveniji. Sicer je najboljše, da imate spletno gostovanje v tujini. V tem primeru je potrebno izbrati strežnik, ki zadovoljuje vse zgoraj omenjene kriterije in dodatno še nekaj – da strežnik ni pogosto na črni listi.

Na strežnikih v tujini je na enem strežniku (govorim o deljenem gostovanju) precej več spletnih strani, kot pa jih je na strežnikih domačih ponudnikov. To utegne biti slabost saj je takšen strežnik lahko pogosto na spam listi, kar vam onemogoča, da bi lahko nemoteno pošiljali e-pošto. Poznam kolegico, ki gostuje eno svojo spletno stran na strežniku v Španiji in na slednjem je reci in piši več kot 200 spam hostov.

 • Še zaključna misel …

Ko boste izbirali spletno gostovanje boste zagotovo gledali tudi na ceno le-tega. Dejstvo je, da se cene med seboj lahko precej razlikujejo. Hosting podjetja v tujini pogosto izvajajo prakso, da je prvo leto gostovanje za 50 ali celo 60 % cenejše, kot pa bo ob podaljšanju.

Bodite pozorni na to, saj se boste v nasprotnem primeru (če tega niste pričakovali) prijeli za glavo, ko boste dobili račun za podaljšanje gostovanja. Vse bolj pa se te prakse poslužujejo tudi domača hosting podjetja. S tem sicer ni nič narobe, a vseeno, pozorno preglejte ponudbo in cene, da ne bo ob podaljšanju neprijetnih presenečenj.

In še nekaj o ceni … Ne izberite najcenejšega spletnega gostovanja, kajti tudi tukaj velja pravilo »malo denarja, malo muzke«. Dejstvo je, da dobro gostovanje stane, da ni ravno najcenejše, a tudi ni nujno, da je ravno najdražje. Treba je le imeti »nos« in izbrati ponudnika, ki vam bo za svoje storitve zaračunal pošteno ceno.

Če imate še kakšno dilemo ali vprašanje na to temo, kar oglasite se preko kontaktnega obrazca.

Spletno gostovanje na dobrem, kvalitetnem, varnem ter hitrem strežniku je izjemno pomembno za dostopnost vaše spletne strani. V primeru, da spletna stran ni dostopna več ur ali celo več dni, to ni dobro ne za vaš posel, ne za SEO.
Robert Goreta

Kreativnost je naša vrlina.

V sodobnem času v vsem tem hitenju in naglici pozabimo, da se je potrebno znati ustaviti in zadihati s polnimi pljuči.

Čeprav se zdi, kot da bi v postanku naredili manj, dejansko naredimo več, ker se prepustimo ustvarjalnemu procesu in nato pravočasno zaključimo naše projekte.

Naši najnovejši spletni projekti

V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj primerov spletnih strani, ki smo jih postavili v zadnjem času.

Ste pripravljeni na povečanje vašega posla?

Skupaj lahko ustvarimo vašo odlično spletno predstavitev. Pošljite nam sporočilo preko kontaktnega obrazca in dogovorili se bomo za sodelovanje ter vam poslali ponudbo.