Kako po ugodni ceni priti do svoje spletne strani?

Morda ste v tem trenutku nadobuden podjetnik ali navdušena podjetnica in razmišljate kaj storiti, da bi si postavili spletno stran. Dejansko je dandanes tako, da če nismo prisotni na spletu, potem v poslovnem svetu sploh ne obstajamo. Seveda zna biti za marsikoga, ki šele začenja svojo poslovno pot, izdelava spletne strani kar precejšen finančni zalogaj.

Cene izdelave spletne strani se gibljejo od 100 € navzgor. Pred leti, ko sem iskal ponudnika za izdelavo spletne strani sem dobil celo ponudbo za 6.000 €. Sicer je bila mišljena izdelava članske spletne strani s posebnim dostopom plačljivim dostopom za člane, vendar pa je bila omenjena ponudba tudi zame »too much«.

Kaj potrebujete za izdelavo spletne strani?

Domeno (to je ime spletne strani npr. v našem primeru www.goreta.si). Na voljo imate domene z različnimi končnicami .com, .net, .org., .si, .info, v zadnjem času pa se pojavljajo še nove in nove končnice .email, .guru, .link, .bike, .camera … itd.

Strežnik (to je prostor, kjer boste gostovali svojo spletno stran). Obstaja mnogo strežnikov, vendar vam lahko iz lastnih izkušenj povem, da ni vse zlato, kar se sveti in da je potrebno dobro preveriti ter testirati, kako vam določen ponudnik gostovanja ustreza.

Ogrodje na katerem boste postavili spletno stran. Pred letom 2005 so bile več ali manj vse manjše spletne strani postavljene kot statične spletne strani, se pravi brez php-ja. Kasneje, pa so se začeli pojavljati prvi CMS (content management system) sistemi za upravljanje s spletno stranjo in dodajanje vsebine, brez da bi moral poznati .html kodo.

Pri nas in tudi v svetu je najbolj priljubljeno (in tudi brezplačno) orodje za upravljanje s spletno stranjo in postavitev le-te WordPress. Več o njem si lahko preberete na http://sl.wordpress.org/.

Nekateri postavljajo svoje spletne strani na Wix-u – http://www.wix.com/ Za začetek sicer zanimiva in preprosta zadeva, vendar sem osebno pristaš, da imam svojo spletno stran na svojem strežniku, saj je le tako omogočen njo popoln nadzor. Wix je sicer brezplačen in ponuja kar nekaj lepih oblikovnih predlog, vendar ga sam nisem preizkušal in ne vem kako je funkcionalen z vidika uporabnika ter kako je pri brezplačnem računu z namestitvijo lastne domene in e-maila.

Torej Wix-a prepuščam drugim strokovnjakom, ki ga bolj poznajo in v nadaljevanju zapisa se bom posvetil WordPressu. Koliko te torej dejansko stane nakup ene domene, zakup na strežniku in namestitev WordPressa na strežnik?

Cene domen se gibljejo od 8,00 € (.com ali .net domena) do 16,00 € (.si domena), cene spletnega gostovanja pa od 10,00 do 35,00 € na leto. Načeloma si lahko sami preprosto spletno stran postavite že za 50 € na leto, če ste se seveda pripravljeni pozabavati z urejanjem spletne strani v WordPressu.

Sam najrajši .com ali .net domene kupujem direktno v ZDA, saj so cene bolj ugodne. Najbolj učinkovit in preprost za registracijo .com ali .net domene se mi zdi NameCheap.com. In še z lahkoto se prebiješ do plačila domene, kajti pri nekaterih drugih ponudnikih (npr. pri GoDaddy-ju) ti pred samim plačilom ponudijo še celo malo morje opcij kaj vse lahko pri njih naročiš.

V kolikor ste še začetnik oz. začetnica na področju izdelave spletnih strani vam takšne zadeve kot so npr. FTP, MySQL, wp.config in .htaccess najbrž niso poznane. Od vseh malo prej omenjenih vam je morda še najbolj blizu FTP, ki je programski standard za prenos datotek. S pomočjo FTP-ja na strežnik naložimo slike, datoteke, predloge, vtičnike itd., ki jih rabimo za delovanje svoje spletne strani. Pred leti so se vse statične .html spletne strani nalagale na strežnik izključno preko FTP-ja.

Dandanes, če imamo WordPress, pa vse zgoraj omenjeno lahko naredimo le z nekaj kliki v nadzorni plošči spletnega gostovanja. Uporabljajo se tri različne verziji nadzornih plošč – DirectAdminPlesk in cPanel. Za katero se boste odločili, to izbiro prepuščam vam. Iz svojih izkušenj lahko povem, da je Cpanel (vsaj meni) najlažji za razumevanje in upravljanje.

Domeno imate kupljeno, prostor na strežniku tudi in sedaj pride trenutek, da postavite spletno stranDober ponudnik spletnega gostovanja vam bo namestitev WordPressa omogočil le v nekaj klikih. A tukaj pridemo do spoznanja, da ni vse zlato, kar se sveti (beri oglašuje) in da je potrebno prej preizkusiti spletno gostovanje in videti, če vam ustreza.

Nekateri ponudniki še vedno ne omogočajo možnosti namestitve WordPressa v nekaj klikih preko Softacolusa. Torej morate v tem primeru celoten WordPress namestiti ročno preko FTP-ja. Navodila kako to storite si lahko preberete tukaj.

V Sloveniji sem imel možnost preizkusiti kar nekaj strežnikov in trenutno vem, da ti to, kar sem ti prej omenil (namestitev WordPressa v nekaj klikih preko Softacolusa) brez, da je potrebno urejati .htaccess in wp-config datoteke ponujajo več ali manj vsi slovenski ponudniki.

Še nekaj o hitrosti spletnega gostovanja. Ni vsak strežnik hiter in prek izkušenj sem ugotovil, da se lahko hitrost nalaganja posamezne spletne strani (ista predloga, ista verzija WordPressa) razlikujejo tudi za 100 %. Spletna stran, ki se na strežniku A naloži v cca. 3 – 5 sekundah, se na strežniku B lahko nalaga 7 – 10 sekund. Z vidika obiskovalca spletne strani, kot tudi z vidika strica Googla je seveda priporočljivo, da se tvoja spletna stran naloži prej kot v 4 – 5 sekundah.

Kot novinec na spletu utegnete zapasti v skušnjavo, da bi na svoji spletni strani namestil kup vtičnikov. Nekateri vtičniki (še posebej tisti, ki so večji kot 1 MB), vam lahko precej upočasnijo delovanje spletne strani. Na svojih spletnih straneh imam nameščene le tiste vtičnike, ki mi olajšajo upravljanje s spletno stranjo in dodajanje vsebin. Pred časom sem nekatere »težke« vtičnike odstranil ali pa sem jih nadomestil s kakšnimi »lažjimi« in učinek je bil takoj viden – hitrejše nalaganje spletne strani.

Imate kakšno vprašanje? Ali vas te karkoli posebnega zanima o tem kako si postaviti spletno stran? Pošljite mi sporočilo in z veseljem vam bom nanj odgovoril. Če bi morda radi, da vam postavim spletno stran pa si tukaj lahko ogledate moje reference. 

Delite naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, plesalec in prijazen spletni razvijalec.