Kako skrbite za vašega “spletnega otroka”?

Če danes želite uspeti na poslovnem področju, skorajda zagotovo potrebujete tudi spletno stran. V naslovu članka sem uporabil izraz »spletni otrok«, kar se bo nekaterim zdelo malo nenavadno, vendar pa je tudi spletna stran vaš »otrok« na katerega je potrebno stalno paziti.

Namreč, spletno stran je potrebno posodabljati, dodajati nove vsebine, nove slike, aktualne dogodke ter nove članke. Če je to blog, je potrebno vsaj enkrat tedensko ali enkrat mesečno napisati kakšen nov zapis. Skratka, s spletno stranjo ni tako, da jo postavite in potem pustite. Seveda jo lahko tudi pustite pri miru, vendar obiskovalci se vračajo le na spletno stran, ki je ažurirana, ki se stalno posodablja z novimi vsebinami.

To »posodabljanje« z novimi vsebinami je všeč tudi stričku Googlu, kar pripomore, da je vaša spletna stran boljše rangirana v iskalnikih. Stric Google poleg svežih vsebin obožuje tudi, če se spletna stran hitro naloži. To pomeni, da je v največ 3 – 5 sekundah naložena celotna vsebina vaše vstopne spletne strani. Žal pa nekateri dandanes pretiravajo s slikami in vizualnimi vložki in tako se njihova spletna stran odpira tudi 10 ali več sekund.

Slednje je slabo iz več razlogov. Prvič za rangiranje na Googlu, drugič pa za obiskovalca spletne strani, saj če mora čakati več kot 5 sekund, že posumi, da je morda kaj narobe s spletno stranjo (kakšen virus ali kaj podobnega) in se odpravi drugam. Reče vam »auf wiedersehen« in ga ni več na spregled.

Poznam vsaj tri kolegice, ki imajo spletne strani takšne, da se počasi odpirajo.

Prva kolegica je imela sicer vizualno odlično spletno stran z dobrimi vsebinami, toda na slabem in počasnem strežniku v USA, kar je posledično pomenilo, da Google page speed test pokazal 30/100. Za primerjavo – pri spletnih straneh, ki jih jaz izdelujem, je vedno ta test nekje med 60/100 in 95/100 ali celo 100/100.

Druga kolegica ima na spletno stran na slovenskem strežniku, tudi lično lepo izdelano, njena hitrost nalaganja pa je 23/100.

Naj omenim še tretjo kolegico, ki ima tudi na slovenskem strežniku spletno stran in se nalaga več kot 20 sekund, in Google test pokaže impresivnih (žal v negativnem smislu) 0/100. Da, prav ste si prebrali in to ni tiskarski škrat.

Skratka, ko postavite vašega spletnega otroka, je potrebno, da ga postavite na hiter strežnik in da se bo njegova vsebina hitro naložila. Zato proč s slikami, ki so večje od 300 kb. Nekateri objavljajo na svojih spletnih straneh iste (za splet neoptimizirane) fotke, kot pa jih objavijo na FB-ju. Toda vaša spletna stran ni FB, na katerega brez problema naložite fotko, ki je velika 5 MB.

Vaš spletni otrok nima le zunanjega ogrodja, ki je vsem vidno, ima tudi notranje ogrodje, ki se mu reče CMS (content management system), ali po domače orodje za upravljanje z vsebino spletne strani. To je lahko kakšen »custom made CMS« ali pa WordPress, ki je najbolj razširjena platforma za spletne strani. Pri slednjem je potrebno skrbeti za tri stvari:

1. Posodobitve WordPressa na najnovejšo različico.
2. Posodobitve vtičnikov na najnovejšo verzijo.
3. Posodobitev predloge (teme) spletne strani.

Iz prakse poznam postavljalce spletne strani, ki postavijo stranki spletno stran, nato pa jo pustijo sami sebi in WordPress-u, vtičnikov ter tem sploh ne posodabljajo več. 

Tako sem naletel tudi na primer, ko nekdo ni imel posodobljenega svojega WordPress-a več kot pol leta, da ne govorim o vtičnikih in predlogi spletne strani. Žalostno pri tem pa je to, da je spletno stran postavila ekipa, ki pravi, da je vrhunska na tem področju, a po drugi strani pozabi na najbolj enostavne stvari, kot je posodobitev CMS sistema.

Mnogi imajo svoje spletne strani na Facebooku in na Googlu oz. Bloggerju (kot blog), vendar pa si velja zapomniti, da če imate svojo spletno stran le na Facebooku in Bloggerju, da ste tako odvisni od le-teh dveh. Še vedno priporočam, da si vsak postavi svojo spletno stran s svojo domeno in na strežniku, ki je hiter, zanesljiv in ima dobro podporo v primeru kakršnihkoli težav.

Tudi strežnike sem v preteklosti pretestiral, in razlike v hitrosti nalaganja spletne strani so lahko izjemno velike, o čemer najdete članek tukaj.

Kot ste si lahko prebrali, je potrebno vašemu spletnemu otroku nameniti pozornost in ga posodabljati tako navzven (vsebina) kot navznotraj (CMS sistem). Če boste temu namenili dovolj pozornosti in ljubeče skrbi, se bo vaš spletni otrok korak za korakom razvijal, rasel in ti prinašal vse več navdušenih bralcev, novih strank in večji dobiček.

Želim vam veliko novih strank preko vaše spletne strani!

P.S. Če bi radi imeli novo spletno stran, potem si poglejte naslednje moje reference. 🙂

Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, plesalec in prijazen spletni razvijalec.

Objav: 64